"MAY THE ONE FOR WHOM YOU HAVE LOVED ME, LOVE YOU, IN RETURN"

"MAY THE ONE FOR WHOM YOU HAVE LOVED ME, LOVE YOU, IN RETURN"

~WAHAI JIWAKU~

" Ya Allah, letakkanlah dunia ini di tapak tangan ku tapi bukan di hati ku"

" Ya Allah, janganlah KAU uji aku dengan sesuatu yang tak mampu aku tempuhi, dan andainya KAU berikan aku ujian, maka kepilkan bersama ujian itu kekuatan untuk ku tempuhinya"

Thursday, April 11, 2013

Sejarah Solat 5 Waktu

Nabi Muhammad SAW merupakan seorang nabi terakhir yang diutuskan oleh Allah SWT untuk membimbing manusia ke arah jalan kebenaran. Tidak seperti umat nabi-nnbi yang lain, umat nabi Muhammad telah diperintahkan untuk mengerjakan solat 5 waktu setiap hari. Ini merupakan kelebihan dan anugerah Allah SWT terhadap umat nabi Muhammad dimana solat tersebut akan memberi pelindungan ketika di hari pembalasan kelak. Berikut diterangkan asal-usul bagaimana setiap solat mula dikerjakan.

SUBUH
Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s pun bersembahyang dua rakaat.


 1.  Rakaat pertama : Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.
 2.  Rakaat kedua : Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma.

ZOHOR
Manusia pertama yang mengerjakan solat Zohor ialah Nabi Ibrahin a.s iaitu tatkala Allah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat,
 1. Rakaat pertama : Tanda bersyukur bagi penebusan.
 2. Rakaat kedua : Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
 3. Rakaat ketiga : Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT.
 4. Rakaat keempat : Tanda bersyukur kerana korbannya diganti dengan tebusan kib
Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus atatkala baginda dikkluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan NUN. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu:

 1. Rakaat pertama : Kelam dengan kesalahan.
 2. Rakaat kedua : Kelam dengan air laut.
 3. Rakaat ketiga : Kelam dengan malam
 4. Rakaat keempat : Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB
Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s iaitu ketika baginda dikeluarkan Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa a.s, lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu:
 1. pertama : Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang maha esa.
 2. Rakaat kedua : Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
 3. Rakaat ketiga : Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiga.

ISYAK
Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh  dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

 1. Rakaat pertama : Tanda dukacita terhadap isterinya.
 2. Rakaat kedua : Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
 3. Rakaat ketiga : Tanda dukacita terhadap firaun.
 4. Rakaat keempat : Tanda dukacita terhadap anak firaun.

No comments:

Post a Comment